Det är viktigt att gå en bra första hjälpen utbildning

Den allra viktigaste första hjälpen sägs ibland vara hjärt- och lungräddning. Man förkortar det ofta till HLR och detta är som sagt en metod för att rädda en person som är medvetslös eller inte kan andas. Det kan vara personer som plötsligt får hjärtinfarkt och är i behov av en HLR och då är det bra om så många personer som möjligt kan utföra proceduren så att oddset ökar för att någon finns i närheten.

Det finns även hjärtstartare för personer som är medvetslösa och fått hjärtstopp men HLR är fortfarande viktigt att lära sig. Skaffa första hjälpen utbildning där man lär sig allt om vad första hjälpen och HLR innebär. Självaste metoden går ut på att man försöker att få igång hjärtat igen så att den åter kan pumpa blodet runt i kroppen. Om inte det sker snabbt så kommer hjärnan att få syrebrist vilket ger allvarliga skador.

HLR - tillvägagångssätten

Utbildningen för HLR delas in i två delar: inblåsningar och bröstkompressioner. Vid inblåsningar blåser man in luft i den medvetslösa personens mun för att syresätta blodet. Och med bröstkompressioner försöker man att pumpa runt blodet så att hela systemet i kroppen skall fungera igen. Om man däremot skall utföra HLR på barn skall man vara extra försiktig vid bröstkompressioner då barnet är mindre och ömtåligare än vuxna.

Man skall vara extra noga med att inte sätta händerna för långt ner på bröstkorgen för då är det risk att man trycker på bröstbensspetsen. Man skall först kontrollera om barnet är medvetslös eller inte. Sedan kan man försiktigt göra 5 inblåsningar och om barnet fortfarande inte ger respons skall man fortsätta med inblåsningar och göra cirka 20 stycken per minut. Om man vill gå utbildningar för HLR kan man söka på nätet för att se vart närmaste lektioner finns för det är viktigt att så många som möjligt lär sig HLR.